Sepet
  • Sepetinizde hiç ürün yok.
TOPLAM : 0 ₺

Blog

Minik Yer Fıstıkları

Yerfıstığının tarihçesine inecek olursak, yer fıstığı aslında dünya genelinde tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişirken, Batı Yarımküre'ye özgüdür. Muhtemelen Güney Amerika'da ortaya çıktı ve İspanyol kaşifler yer fıstığının çok yönlülüğünü keşfettikçe Yeni Dünya'ya yayıldı. İspanyollar Avrupa'ya döndüklerinde fıstık da onlarla birlikte gitti. Daha sonra, tüccarlar yer fıstığının Asya ve Afrika'ya yayılmasını sağladı. Fıstık, 1700'lerde köle taşıyan yelkenli gemilerde Kuzey Amerika'ya geri döndü. 1700'lü ve 1800'lü yıllarda ABD'de ticari fıstık çiftlikleri olmasına rağmen, fıstık yoğun bir şekilde yetiştirilmedi. Yerfıstığı yetiştiriciliğine bu ilginin olmaması, yerfıstığının yoksullar için gıda olarak görülmesine ve yetiştirme, hasat tekniklerinin yavaş ve zor olmasına bağlanmaktadır.

İç Savaştan sonra yer fıstığına olan talep hızla arttı. 19. yüzyılın sonuna gelindiğinde, fıstık üretimi, hasadı ve kabuklarının soyulmasına yönelik ekipmanların yanı sıra işleme tekniklerinin geliştirilmesi, fıstık endüstrisinin genişlemesine katkıda bulundu. Yeni yirminci yüzyıl emek tasarrufu sağlayan ekipman, fıstık yağı, kavrulmuş ve tuzlu fıstık, fıstık ezmesi ve şekerlemeler için hızlı bir taleple sonuçlandı.

ABD'de fıstık ve fıstık ezmesi en popüler kuruyemişlerdendir ve tüm fıstık tüketiminin %65'ini oluşturur. Fıstık ve diğer fıstık ürünleri, uygun fiyatlı ve kolayca bulunabilen bir gıdadır.

Bilgi köşemizin sonuna geldiğimize göre ufak bir tarif verebiliriz. 

Bu uygun fiyatlı minik kuruyemişlerden evimizde birkaç malzemeyle kolaylıkla tarifler çıkarabiliriz. Bunlardan bir tanesi de Yer Fıstığı Ezmesi, pürüzsüz, ağızda eriyen, kremsi ve oldukça lezzetli.. Size kaşık kaşık yeme sözü veriyoruz.

Püf noktalarıyla beraber geldik tarifimize,

İçindekiler;

2 su bardağı (300 gram) tuzsuz kabuklu fıstık
1/2 çay kaşığı kadar deniz tuzu
1 ila 2 çay kaşığı bal
Gerekirse 1 ila 3 çay kaşığı fındık yağı veya bitkisel yağ

Hazırlanışı;

Önce fıstıkları kabuklarından ayırıp, kavuracağımız tavaya alıyoruz. Fıstıkların yağı çıkana kadar orta ateşte kavuruyoruz. Sonra kavurduğumuz fıstıkları robota aktarıp kıvamlı olana kadar çekiyoruz. Fıstık ezmesinin tam kıvama gelip rahat sürülebilmesi için biraz sabırlı olmamız gerekiyor. Bu yüzden iyice ezilip yağını saldığından emin olmalıyız. Kıvama gelen fıstıklara balımızı ve tuzumuzu ilave edip bir miktar daha çekiyoruz. Pürüzsüz bir kıvam isterseniz yağ ekleyip kıvamını daha da yumuşatabilirsiniz. İşte bu kadar basit. Toplamda 10 dakika içerisinde marketten alınmışçasına fakat daha sağlıklı yer fıstığı ezmelerimizi kendimiz evde rahatlıkla yapabiliriz.

 

 

Minik Yer Fıstıkları